Fındık ağacı, 36°-41° kuzey enlemlerinde ve kendine özgü iklim koşullarında yetişir. Ürün verebilmesi için kıyılardan en çok 30 km içerde ve yüksekliği 750-1000 metreyi geçmeyen yerlerde yetiştirilmesi gerekir. En önemlisi bol yağış isteyen bir bitki olduğu için nemli topraklarda yetişmektedir. Fındık yetiştirilen başlıca ülkeler Türkiye, İtalya, İspanya ve Amerika olmakla beraber yıllık dünya üretiminin yaklaşık %75’ini Türkiye gerçekleştirmektedir. Ülkemizin tüm dünyada üretilen fındığın en büyük kısmını üretmektedir. Bu anlamda Türkiye dünyanın en önemli ve lider fındık üretici ülkesi olarak öne çıkmaktadır. Diğer ülkelerde yetiştirilen fındıklar tat ve aroma olarak Türk fındığı ile yarışamayacak kadar zayıf lezzet profiline sahiptir.

Fındık nerede yetişir?
En Çok Fındık Yetiştirilen İl Neresidir?
Türkiye’de fındık yetiştiren bölgeler Karadeniz Bölgesi’nin orta ve doğu bölümü (Ordu, Giresun, Rize, Trabzon ve Artvin) ve Karadeniz Bölgesi’nin orta ve batı bölümü (Samsun, Sinop, Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak ve Kocaeli) olarak iki bölümde incelenebilir.
Doğu Karadeniz’de yer alan Rize’de çay üretimi fazla olduğundan fındık üretimi pek tercih edilmemektedir. Fakat Ordu, Giresun ve Trabzon’da fındık üretimi oldukça fazladır. Yine de Türkiye’de fındık üretimi %80 ile Karadeniz ve %20 ile Marmara Bölgesi’nde gerçekleşmektedir. Özellikle Ordu ve Giresun’da çok büyük bir kesimin tek geçim kaynağı fındık üreticiliğidir.
Türkiye’de yaklaşık 600.000 hektar arazide 400.000 kadar çiftçi fındık üretimiyle uğraşmaktadır. Bununla birlikte fındık ağaçlarının sayısı 160 milyonun üzerindedir.
Senelik fındık hasadının en çok yapıldığı konum olarak Ordu söylenebilir. Ordu’da yetiştirilen fındık miktarı Türkiye’deki üretimin üçte birine denk gelmektedir. Kısacası, fındık nerede yetişir denildiğinde akla ilk gelen il Ordu’dur. Bununla birlikte tonaj ve üretim miktarı anlamında Ordu’nun dünyanın fındık başkenti olduğunu söylemek doğru olacaktır.
En Lezzetli Fındık Nerede Yetiştirilir?
Standart çeşit olarak tescilli 17 fındık türü vardır. Her biri kendine has iklim koşullarında ve ülkemizin farklı bölgelerinde yetişmektedir. Tadı ve içerdiği yağ oranı ile yeryüzünün en üstün özellikli fındığı Giresun fındığıdır. Bu fındık, Giresun ile Trabzon’un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetişmektedir. Daha az yağ içeren Levant fındığı da Giresun fındığından sonra en lezzetli fındıktır. Trabzon, Ordu, Samsun, Bolu, Sakarya, Zonguldak ve Bartın illerinde yetişir. Ancak Giresun Tombul Fındığı Türkiye’de yetişen en önemli fındık çeşididir. Giresun’da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Halk arasında Giresun Yağlısı veya tombul fındık olarak bilinen bu fındık yüksek ya oranı ile çok lezzetli bir fındıktır.